O conexiune electrică este un dispozitiv sau un set de dispozitive care conectează rețeaua electrică de joasă tensiune cu instalația de recepție. Conexiunea include protecția structurii principale și a sistemului de măsurare, care este utilizat de companii pentru calculul consumului de energie electrică.
Tipuri de conexiuni electrice
Există două tipuri de conexiuni pe piață:
Cablu – rețeaua este conectată la rețeaua electrică cu un cablu subteran. Punctul de conectare este de obicei un cablu de măsurare sau o îmbinare a cablului. Conectorul în sine, care este o cutie estetică, este situat pe marginea parcelei. Acolo este amplasat un contor de energie electrică împreună cu principalele elemente de securitate, la care utilizatorul nu are acces, acestea fiind proprietatea Centralei Electrice. Conectorul poate fi instalat în peretele clădirii, dar din ce în ce mai puține centrale electrice aleg această soluție.
Conexiunea prin cablu se poate face dintr-o linie de cablu și o linie aerată.
Aeriene – pot fi realizate numai atunci când există o linie electrică aeriană în apropierea clădirii . Datorită valorii estetice a acestui tip de conexiune, acestea nu sunt utilizate.
Cel mai convenabil este conectorul de contorizare a cablurilor, situat la marginea parcelei, adică cel cu un contor de energie electrică și principalele dispozitive de securitate . Amplasat la începutul construcției, înlocuiește efectiv o cutie de construcție. De asemenea, face posibilă citirea citirilor contorului atunci când proprietarul este absent.
Conexiune electrică între linia de alimentare și contor
Executarea corectă a instalației electrice care conectează rețeaua cu instalația internă din casă este posibilă datorită cunoașterii elementelor din care constă o astfel de instalație, precum acei conectori electrici. Eficacitatea acțiunilor este influențată și de cunoașterea formalităților care sunt necesare pentru realizarea acesteia.
Conexiunea electrică este o secțiune a rețelei de alimentare care conectează linia de alimentare cu instalația electrică din clădire. Conexiunile la casele unifamiliale se fac la 400 V – trifazat.
Conectorul electric este elementul care se conectează la instalația de recepție din clădire. Siguranțele principale sunt plasate în conector, iar conectorul în sine este blocat într-o cutie specială lângă gard, sau mai rar – pe peretele exterior al casei.
Linia de alimentare internă este conductorul care transportă curentul de la conector la tabloul de distribuție.